Η πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες της Ευρώπης. Ένα μείγμα χαλαρωτικού πράσινου, ιστορικών τοποθεσιών, μουντού κομμουνισμού και ζωηρής νεωτερικότητας, μια ανερχόμενη πρωτεύουσα που υπόσχεται να μην σε αφήσει ασυγκίνητο αρκεί να έχεις τα μάτια και την καρδιά σου ανοιχτά. Έτοιμος για ένα ταξίδι στην ανερχόμενη, ζωντανή Βαρσοβία;

Αν σε ενδιαφέρει η Πολωνία, τότε μπορείς να διαβάσεις και τα εξής:

👉 Στην Πολωνία και το παραμυθένιο Γκντάνσκ

👉 Κατοβίτσε, η άλλη πλευρά της Πολωνίας

👉 Ένα ταξίδι στο Πόζναν

Για όσους με ξέρουν, η Βαρσοβία είναι το δεύτερο σπίτι μου, καθώς είμαι μισή Πολωνή οπότε – ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ- αυτό το άρθρο θα γραφτεί με ιδιαίτερη αγάπη και ελπίδα να την αγαπήσεις και εσύ όσο και εγώ!

Λίγα λόγια για την Βαρσοβία

Βαρσοβία λοιπόν. Πρωτεύουσα της Πολωνίας με πληθυσμό περίπου 1,7 εκατομμυρίων, μια πόλη που πέρασε πολλά και ξαναγεννήθηκε κυριολεκτικά από τις στάχτες της μετά το τέλος του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Βαρσοβία φτάνεις αεροπορικώς με πολλές απευθείας πτήσεις, είτε με τρένο από γειτονικές πόλεις και μένεις για τουλάχιστον 3 μέρες αν θέλεις να την εξερευνήσεις και να την καταλάβεις σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Είναι ένας αρκετά οικονομικός προορισμός, οπότε δεν θα δυσκολευτείς να βρεις την κατάλληλη διαμονή για τα γούστα σου, είτε αυτή είναι στη “νέα” πλευρά της πόλης σε κάποιο από τα πολλά ξενοδοχεία που υπάρχουν, είτε στην Παλιά Πόλη, σε κάποιο όμορφο airbnb.

👉 Evita’s tip: Αν είσαι ρομαντική ψυχή σαν και εμέ, προτίμησε κάποιο cute airbnb, σε κάποιο πολύχρωμο στενό της Παλιάς Πόλης για να ζήσεις στο απόλυτο τα πολωνικά vibes.

Τι κάνουμε στη Βαρσοβία λοιπόν;
Παλιά Πόλη, αγάπη μου!

Ναι το ομολογώ, είμαι λάτρης της Παλιάς Πόλης της Βαρσοβίας (Stare Miasto) και πάντα όταν επισκέπτομαι τη Βαρσοβία, ξεκινάω την ημέρα μου περπατώντας ανάμεσα στα πολύχρωμα κτίρια της, προσπαθώντας να ανακαλύψω κάποιο κρυμμένο καφέ, κάποιο παραδοσιακό εστιατόριο ή κάποιο ενδιαφέρον μουσείο! Η καρδιά της Βαρσοβίας χτυπάει στην Παλιά Πόλη της και πρέπει και εσύ να την περπατήσεις!

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας τον Αύγουστο του 1944, περισσότερο από το 85% του ιστορικού κέντρου της Βαρσοβίας καταστράφηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα. Μετά τον πόλεμο, μια πενταετής εκστρατεία ανοικοδόμησης από τους πολίτες της είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή σχολαστική αποκατάσταση της Παλιάς Πόλης, με τις εκκλησίες, τα παλάτια και την αγορά της. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας σχεδόν συνολικής ανασυγκρότησης μιας ιστορικής πόλης!

Σου προτείνω να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα free walking tour για να μάθεις χρήσιμες πληροφορίες για την Βαρσοβία και να εγκλιματιστείς στα πολωνικά vibes. Θα βρεις πολλά να λαμβάνουν χώρα με μια γρήγορη αναζήτηση online!

👉 Μια στάση στο Kawarnia Patio για καφέ και πρωινό είναι απαραίτητη. Η εσωτερική αυλή είναι υπέροχη!

Στάση στη Βασιλική Πλατεία

Συνεχίζοντας τη βόλτα σου θα καταλήξεις στην Βασιλική Πλατεία και στο εντυπωσιακό Βασιλικό Παλάτι (Zamek Królewski), το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε στο διάστημα 1971-1988. Αν επιλέξεις να κάνεις μια ξενάγηση στο εσωτερικό του θα δεις τα διαμερίσματα του Βασιλιά, πινακοθήκες, αίθουσες υποδοχής και πολλά ακόμα. Στο κέντρο της Πλατείας, βρίσκεται η στήλη του Βασιλιά Sigismund III, o οποίος ήταν αυτός που μετέφερε την πρωτεύουσα από την Κρακοβία στη Βαρσοβία, το 1596.

Πριν φύγεις από την Πλατεία, ανεβαίνεις στην εκκλησία της Αγίας Άννας και το Taras Widokowy na Stare Miasto για την πιο όμορφη θέα της πόλης. Nαι, τα 149 σκαλοπάτια αξίζουν και με το παραπάνω!

👉 Στο To Lubie κάνεις την απαραίτητη στάση για γλυκό. Ιδανικά κάθεσαι στον όροφο για να βλέπεις από τα παράθυρα την όμορφη θέα της πόλης και παραγγέλνεις ένα παραδοσιακό sernik.

Περπάτησε στον Βασιλικό Δρόμο

Από την Βασιλική Πλατεία, ξεκινάει ένας πανέμορφος, ζωντανός δρόμος που καταλήγει στο παλάτι Wilanów. Το Προεδρικό Μέγαρο, το ιστορικό ξενοδοχείο Bristol, το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, το άγαλμα του Κοπέρνικου, το πάρκο Łazienki είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατα που μπορείς να δεις πριν καταλήξεις στο πανέμορφο παλάτι Wilanów.

👉 Ώρα για φαγητό και καλό κοκτέιλ στο αγαπημένο μου Karmnik, ένα bistrot που τα έχει όλα. Υπέροχη διακόσμηση, εξαιρετικό φαγητό και κοκτέιλ που θα σε ταξιδέψουν.

Πέρασε στην απέναντι πλευρά του Βιστούλα

Εάν θέλεις να δεις μια τελείως διαφορετική πλευρά της πόλης, πέρασε στην απέναντι πλευρά του ποταμού στην φημισμένη περιοχή Praga, μια πρώην “κακόφημη”, αρκετά φτωχή γειτονιά μετατράπηκε σε κέντρο τέχνης, street art, alternative gallery, cool καφετεριών και… πόσα ακόμα να σου πω για να σε πείσω;

Τα σημαντικότερα Μουσεία της Βαρσοβίας

Η Βαρσοβία, και γενικότερα η Πολωνία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και δυστυχώς πολύ ζωντανά τα τραύματα από τον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσωπικά θεωρώ αναγκαία μια επίσκεψη στα σημαντικότερα μουσεία της πόλης όπως είναι το Μουσείο Eξέγερσης (Warsaw Uprising Museum) το οποίο περιστρέφεται γύρω από τον αγώνα της Πολωνίας για ανεξαρτησία το 1944 το Μουσείο POLIN της Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας και το Εθνικό Μουσείο.

Σε τελείως διαφορετική νότα, ένα υπέροχο Κέντρο γνώσης και δραστηριοτήτων σχετικά με τις επιστήμες είναι το Copernicus Science Center. Το κορυφαίο μουσείο επιστήμης της Πολωνίας άνοιξε το 2010 και διαθέτει περισσότερα από 400 διαδραστικά εκθέματα σε έξι ζώνες, καθεμία από τις οποίες ασχολείται με διαφορετικό πεδίο, από τις ρίζες του πολιτισμού έως τη ζώνη φωτός. Το κέντρο διαθέτει επίσης ένα υπερσύγχρονο πλανητάριο με σύστημα ήχου 3D, προβολές για τον κόσμο, αλλά και τη φύση και τους ανθρώπινους πολιτισμούς.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε το πιο γνωστό ίσως αξιοθέατο της Βαρσοβίας, το αμφιλεγόμενο στις καρδιές των Πολωνών Palace of Culture and Science. Χτίστηκε το 1955 με πρωτοβουλία του Στάλιν ως «δώρο του σοβιετικού λαού για τους Πολωνούς».

Πλέον, φιλοξενεί θέατρα, κινηματογράφο, μουσεία, μοντέρνες παμπ και το κύριο γραφείο τουριστικών πληροφοριών της Βαρσοβίας. Μην ξεχάσεις να ανέβεις στο Observation Deck στον 30ο όροφο του κτιρίου και να δεις το πανέμορφο πανόραμα της πόλης από ύψος 114 μέτρων.

Ώρα για χαλάρωση μέσα στο πράσινο

Η Βαρσοβία είναι μια πρωτεύουσα με πολύ πράσινο, πραγματικά πολύ πράσινο, από τις πόλεις αυτές που βρίσκεις παντού ένα όμορφο πάρκο να κάνεις τη βόλτα σου. Το αγαπημένο μου όμως (και φυσικά πολλών άλλων) είναι το Πάρκο Royal Łazienki.

Το πάρκο ξεκίνησε ως τα βασιλικά λουτρά (Łazienki μεταφράζεται σε “λουτρά”) και εμπλουτίστηκε τον 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Stanisław II Αυγούστου. Στα 76 φυλλώδη εκτάρια βρίσκονται παλάτια, περίπτερα, δύο πορτοκαλαιώνες, ένα αμφιθέατρο, ένα πλανητάριο, περιπάτους, υδάτινα στοιχεία και μνημεία εθνικής εμβέλειας. Ανά διαστήματα μέσα στον χρόνο, στο χώρο του Πάρκου και συγκεκριμένα κοντά στο Μνημείο του Σοπέν, ρεσιτάλ πιάνου από παγκοσμίου φήμη πιανίστες , με ελεύθερη είσοδο!

Νυχτερινή διασκέδαση και φαγητό όλα σε ένα στο Nocny Market

Μπορεί να έχω επισκεφθεί την Βαρσοβία πάνω από 5 φορές αλλά το συγκεκριμένο το ανακάλυψα μόλις την τελευταία φορά και πραγματικά ενθουσιάστηκα! Το Νocny Market (σε μετάφραση Νυχτερινή Αγορά) βρίσκεται στην οδό Towarowa 3 και είναι ένα Street Food Market που δημιουργήθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο σταθμό μετρό, στο οποίο μπορείς να φας, να πιείς, να ακούσεις μουσική, ακόμα και να κάνεις τατουάζ πάνω στην τρέλα της στιγμής και όλα αυτά κάτω από το φως πολλών neon πινακίδων!

Να περάσεις υπέροχα!

Εβίτα