Γίνεται να υπάρξει Πολωνία με ήλιο, θάλασσα, χαμογελαστούς ανθρώπους και 30 βαθμούς; Πολωνία με σανδάλια, ρούχα καλοκαιρινά και βόλτες με σκάφη; Και όμως ΝΑΙ. Υπάρχει και αυτή η οπτική της κατά τα άλλα παγωμένης χώρας και την ανακάλύψα στο τελευταίο μου ταξίδι, τον Αύγουστο του 2022, μετά το light πέρασμά μου από την πρωτεύουσα και εν συνεχεία από το γραφικότατο Γκντάνσκ και θα την μοιραστώ μαζί σου. Βάζουμε αντηλιακό λοιπόν και φύγαμε για Σόποτ, σε ένα ταξίδι στην πολωνική λουτρόπολη της Βαλτικής.

Πριν συνεχίσεις μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

👉 Η ανερχόμενη ζωντανή Βαρσοβία

👉 Στην Πολωνία και το παραμυθένιο Γκντάνσκ

Το Σόποτ είναι ένα διάσημο παραθαλάσσιο θέρετρο στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας της Πολωνίας, μόλις μισή ώρα από το υπέροχο Γκντάνσκ. Αυτές οι δυο πόλεις, μαζί με τη Γκντύνια αποτελούν το λεγόμενο Tri-City (δλδ. Τρί-πολη) και είναι ένας κλασικός συνδυασμός προορισμών για να εντάξεις σε ένα road trip. Διαθέτει την μεγαλύτερη ξύλινη αποβάθρα στην Ευρώπη, παρακαλώ, και φιλοξενεί επίσης το Sopot International Song Festival, τη μεγαλύτερη εκδήλωση αυτού του είδους στην Ευρώπη μετά τη Eurovision, που πραγματοποιείται στο Forest Opera κάθε Αύγουστο.

Παρότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε ουσιαστικά σε απόσταση αναπνοής από το Σόποτ, στο Γκντάνσκ, η πόλη κατάφερε να μείνει σχεδόν ανέπαφη (υπήρξε και τόπος προσωρινής διαμονής του Χίτλερ στο διάσημο Grand Hotel) και μετά το τέλος του πολέμου, ξεκίνησε να μεταμορφώνεται στο διάσημο θέρετρο που είναι πλέον, το οποίο υποδέχεται πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Φτάνοντας στο Σόποτ θα βρεις ένα μείγμα από κομψές βίλες, πολυτελή εστιατόρια και πολυσύχναστα κλαμπ. Είναι ίσως το πιο λαμπερό θέρετρο στις ακτές της Βαλτικής, προσελκύει ένα μείγμα από “ευκατάστατους” Πολωνούς αλλά και διεθνείς επισκέπτες οπότε γενικώς προετοιμάσου να ζήσεις ένα πολωνικό vibe τελείως διαφορετικό από ό,τι μπορεί να έχεις συνηθίσει από αυτή την χώρα, ειδικά αν την επισκεφθείς καλοκαίρι.

Μην θεωρήσεις ούτε για μια στιγμή, ότι σαν Έλληνας, ή έστω κάτοικος Μεσογείου, θα ενθουσιαστείς από τα νερά της θάλασσας ή την μαγεία της παραλίας, μιλάμε για την Βαλτική άλλωστε και τα σκουρόχρωμα νερά της, έχε στο νου σου απλά ότι για τον μέσο Πολωνό είναι ένας παράδεισος όταν ζει πάνω από 8 μήνες μέσα στο κρύο, τη συννεφιά και το χιόνι. Μην μπεις στην διαδικασία τη σύγκρισης.

👉 Αν πρόκειται να επισκεφθείς την Πολωνία, διάβασε τους οδηγούς μου

Σημεία ενδιαφέροντος στο Σόποτ:

Η πόλη του Σόποτ είναι πραγματικά κουκλίστικη και σου προτείνω να κάνεις την βόλτα σου όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές, ώστε να θαυμάσεις το αρχιτεκτονικό στυλ των σπιτιών. Εννοείται δεν παραλείπεις να εντοπίσεις το Krzywy Domek (στραβό σπιτάκι), σήμα κατατεθέν της πόλης.

Το έργο αυτό είναι ένα τυπικό κομμάτι μετακομμουνιστικού αρχιτεκτονικού πειραματισμού. Κρυμμένα στο εσωτερικό του σε δύο επίπεδα υπάρχουν μερικά αξιόλογα κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια. Ή θα το αγαπήσεις, ή θα το μισήσεις, πάντως σίγουρα πρέπει να το δεις(ul Bohaterów Monte Cassino 53). Εγώ δεν χρειάζεται να πω ότι το αγάπησα ΠΡΟΦΑΝΩΣ.

Σε μια δασώδη, λοφώδη περιοχή της πόλης βρίσκεται η Opera Leśna, ένα αμφιθέατρο που χωράει 5000 άτομα και φιλοξενεί το διάσημο August International Sopot Festival. Αξίζει μια βόλτα.

Το Μουσείο του Σόποτ. Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις μερικά πράγματα παραπάνω για την ζωή όπως ήταν στο Σόποτ, στο νότιο άκρο της παραλίας σε μια μεγάλη παλιά βίλα, το Μουσείο Σόποτ παρουσιάζει έπιπλα και διάφορα εξαρτήματα του 19ου αιώνα, όπως μερικές τεράστιες, περίτεχνα σκαλιστές ντουλάπες. Σε άλλες εκθέσεις θα δεις παλιές φωτογραφίες από σέπια και χάρτες του γερμανικού Zoppot και άλλων θέρετρων της Βαλτικής(ul Poniatowskiego 8).

Η ξακουστή αποβάθρα. Όλοι οι δρόμοι στο Σόποτ καταλήγουν στην μεγαλύτερη ξύλινη αποβάθρα της Ευρώπης, η οποία είναι πράγματι εντυπωσιακή. Η προβλήτα του Σόποτ, που χτίστηκε ως προβλήτα αναψυχής και ως σημείο πρόσδεσης για κρουαζιερόπλοια, άνοιξε για πρώτη φορά το 1827 ενώ έφτασε στο σύγχρονο μήκος της το 1928.

Στα 511,5 μέτρα, η προβλήτα είναι η μεγαλύτερη ξύλινη προβλήτα στην Ευρώπη. Εκτείνεται στη θάλασσα από τη μέση της παραλίας Σόποτ, που είναι ένας δημοφιλής χώρος αναψυχής για βόλτες, για περιπάτους υγείας (η συγκέντρωση ιωδίου στην άκρη της προβλήτας είναι διπλάσια από ό,τι στην ξηρά) δημόσιες εκδηλώσεις, και χρησιμεύει επίσης ως σημείο πρόσδεσης για κρουαζιερόπλοια και θαλάσσια ταξί.

Μην ξεχάσεις να βουτήξεις τα πόδια σου στην Βαλτική και να πιείς ένα κοκτέιλ σε κάποιο από τα πολυάριθμα μπαρ της παραλίας!

Have fun!

Εβίτα