Μια από τις παλαιότερες, δημοφιλέστερες και όμορφες πόλεις της Πολωνίας. Σίγουρα στο top 3 των αγαπημένων μου πόλεων της χώρας μαζί με το Βρότσουαφ και την Κρακοβία, μια πόλη τόσο ιδιαίτερη και ξεχωριστή που σίγουρα θα κλέψει και την δική σου καρδιά και πίστεψέ με θα το κάνει πολύ εύκολα. Τα γραφικά κτίρια της Παλιάς Πόλης, οι βόλτες σε ένα από τα παλαιότερα λιμάνια της Ευρώπης, η Βαλτική θάλασσα, οι τόσο διαφορετικές εικόνες σε σχέση με την πρωτεύουσα, η ιστορία, το εξαιρετικό φαγητό… από πού να ξεκινήσω; Πάμε Πολωνία και στο παραμυθένιο Γκντάνσκ!

👉 Βαρσοβία, Κρακοβία, Πόζναν, Βρότσουαφ, Κατοβίτσε, βρες πληροφορίες για όλες τις πόλεις της Πολωνίας που έχω επισκεφθεί πατώντας εδώ

Λίγα λόγια για το Γκντάνσκ

Στο Γκντάνσκ φτάνεις είτε απευθείας, με κάποια αεροπορική σύνδεση, είτε μέσω τρένου από άλλη πόλη. Εμείς στο συγκεκριμένο ταξίδι βρισκόμασταν ήδη στην πρωτεύουσα Βαρσοβία οπότε απλά επιβιβαστήκαμε στο τρένο και μετά από περίπου 3 ώρες βρισκόμασταν στο Γκντάνσκ.

👉 Η ανερχόμενη ζωντανή Βαρσοβία

Παρόλο που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, σχετικά μακριά από άλλες δημοφιλείς πόλεις της Πολωνίας, το Γκντάνσκ είναι ένας μαγευτικός προορισμός για city break, ειδικά όταν το συνδυάσεις και με τις γειτονικές Γκντίνια και Σόποτ, το λεγόμενο Tri-City (Trójmiasto)!

Όλα τα καλά έρχονται σε μικρές συσκευασίες και το Γκντανσκ δεν αποτελεί εξαίρεση. Η πόλη είναι μικρή και τέλεια διαμορφωμένη, ώστε να μπορείς να δεις όλα τα κύρια αξιοθέατα μέσα σε 30 λεπτά με τα πόδια. Αν θέλεις να δεις περισσότερα έξω από την πόλη, υπάρχουν καλές επιλογές δημόσιας συγκοινωνίας και φυσικά το λατρεμένο uber θα σου φανεί πάρα πολύ χρήσιμο!

👉 Mπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Κυνηγώντας νάνους στο Βρότσλαβ

Η ιστορία της πόλης είναι πολύπλοκη, με περιόδους πολωνικής και γερμανικής κυριαρχίας και τέλος αυτονομία ως ελεύθερη πόλη. Σημαντικό ναυπηγικό και εμπορικό λιμάνι από τον Μεσαίωνα σε κομβικό σημείο, το διφορούμενο πολιτικό του καθεστώς δημιούργησε εντάσεις που κορυφώθηκαν με την εισβολή στην Πολωνία και την πρώτη σύγκρουση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο κοντινό Westerplatte (το οποίο προτείνω να επισκεφθείς).

Τι να δείς και τι να κάνεις στο Γκντάνσκ

👉 Αρχικά εννοείται ξεκινάς με ένα καλό brunch και αυτό το βρίσκεις στο Pomelo Bistro Bar, στην οδό Ogarna 121/122.

Τα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης:

Ξεκίνα την εξερεύνησή σου στην Παλιά Πόλη από την Ulica Długa εκεί που χτυπάει η καρδιά της ιστορικής περιοχής του Γκντάνσκ, γνωστής ως η κύρια πόλη. Και τα δύο άκρα της καταλήγουν σε μεγάλες πύλες και είναι καλύτερο να ξεκινήσεις από το δυτικό άκρο του δρόμου δίπλα στη Χρυσή Πύλη και να περπατήσεις ανατολικά μέχρι την εξίσου αξέχαστη Πράσινη Πύλη.

Δεν γίνεται να μην θαυμάσεις τα υπέροχα κτίρια που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της οδού και η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά, χτίστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς περίπου το 90% του Γκντάνσκ καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ανοικοδόμησης της πόλης, οι πολεοδόμοι αποφάσισαν να αναδημιουργήσουν την έκδοση του 18ου αιώνα του Γκντάνσκ, με βάση την ολλανδική αρχιτεκτονική, γι’ αυτό και το Γκντάνσκ διαφέρει αρκετά – αρχιτεκτονικά μιλώντας – από άλλες πολωνικές πόλεις.

Φτάνοντας στην Πλατεία, μην ξεχάσεις να βγάλεις μια φωτογραφία μπροστά στο εντυπωσιακό συντριβάνι του Ποσειδώνα, έργο του 1615. Ακριβώς από πίσω βρίσκεται το Δημαρχείο της πόλης που φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας και ένα καμπαναριό στο οποίο μπορείς να ανέβεις και να θαυμάσεις το Γκντάνσκ από ψηλά.

Και κάπως έτσι, θα έχεις φτάσει μέχρι την Πράσινη Πύλη η οποία θα σε οδηγήσει και στο highlight της πόλης που δεν είναι άλλο από τον ποταμό Μοτλάβα και το κομμάτι της πόλης που εκτείνεται κατά μήκος του. Μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες που έχω βρεθεί ποτέ, η αποβάθρα του Γκντάνσκ είναι ένα σημείο γεμάτο ζωή όλες τις ώρες της ημέρας, με πολλά εστιατόρια και καφέ για όλα τα γούστα. Τι υπέροχο συναίσθημα να πίνεις τον καφέ σου βλέποντας τον κόσμο να κάνει την βόλτα του, καραβάκια να κάνουν κρουαζιέρες στο ποτάμι και όλα αυτά πλαισιωμένα από μια αρχιτεκτονική που σε γυρνάει πίσω στον χρόνο.

Κατά μήκος της Μεγάλης Αγοράς όπως ονομάζεται θα δεις πολλές στοές, άλλες πιο μεγάλες και άλλες πιο μικρές, μην παραλείψεις όμως να ανακαλύψεις την στοά της Αγίας Μαρίας, που θα σε οδηγήσει στην οδό Mariacka, μια από τις πιο όμορφες τις πόλης με υπέροχα καφέ και εννοείται πολλά μαγαζάκια που πουλάνε το δημοφιλές προϊόν της περιοχής, το κεχριμπάρι.

👉 Στάση για καφέ στο υπέροχο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά Jozef.K . Ακριβώς απέναντι δοκιμάζεις πεντανόστιμα εκλέρ στο Eklerownia 2.0.

Συνεχίζοντας την βόλτα σου θα καταλήξεις στον Ναό της Παναγίας, όπου αν αποφασίσεις να ανέβεις τα 400 περίπου σκαλιά μέχρι το καμπαναριό θα απολαύσεις άλλη μια μαγική οπτική της πόλης από ψηλά.

Κρουαζιέρα στον Μοτλάβα μέχρι το Westerplatte

Το Γκντάνσκ είναι γνωστό ως η πόλη των γερανών και όχι άδικα. Από το πλωτό μουσείο Soldek και τον πασίγνωστο γερανό του Γκντάνσκ που αποτελούν τα πιο διάσημα “ναυτικά” αξιοθέατα του Γκντανσκ μέχρι τους πολυάριθμους γερανούς που βρίσκονται στα κανάλια της πόλης, η αίσθηση πως βρίσκεσαι σε ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα λιμάνια της Ευρώπης βρίσκεται παντού γύρω σου.

Από την αποβάθρα αναχωρούν καθημερινά πλοιάρια που διασχίζοντας τα κανάλια, καταλήγουν μέχρι το Westerplatte, εκεί που έγινε η πρώτη απόβαση και μάχη των Γερμανών στην Πολωνία, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου. Φτάνοντας, σε περιμένει ένα ιστορικό πάρκο με διάφορα μνημεία που περιλαμβάνουν μια περιοχή διάσπαρτη με οβίδες, καμένα ερείπια, σνακ μπαρ, πάγκους με σουβενίρ και ένα μικρό εποχικό μουσείο στο κεντρικό Guardhouse Number 1. Υπάρχει επίσης μια μόνιμη υπαίθρια έκθεση με τίτλο «Westerplatte: Spa-Bastion-Symbol’ που εκτίθεται.

Μουσείο Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου

Και μιας και είμαστε σε πολεμικό/ ιστορικό mood, σου προτείνω να κάνεις και μια επίσκεψη στο συγκεκριμένο μουσείο. Άνοιξε τις πόρτες του μόλις το 2017, εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση 23.000 τετραγωνικών μέτρων και το περιεχόμενό του επικεντρώνεται σε καθημερινές ιστορίες πολιτών και στρατιωτών με τις πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις να αποτελούν την αφηγηματική του βάση. Σύγχρονο και πολύ ενδιαφέρον!

👉 Στάση για το καλύτερο burger της ζωής σου, κάνεις εδώ στο Whiskey in the Jar Gdansk και μετά ανεβαίνεις και στην ρόδα για να δεις την πόλη από ψηλά μια τελευταία φορά πριν το ταξίδι της επιστροφής!

Καλά να περάσεις,

Εβίτα