H αλήθεια είναι πως πριν ανακαλύψω εντελώς τυχαία, χαζεύοντας τον χάρτη, τα Ατμόλουτρα του Αμάραντου δεν τα είχα ξανακούσει ποτέ. Βασικά όχι ατμόλουτρα, αλλά πιο σωστά, ατμοθεραπευτήρια, μιας και δεν μιλάμε για πηγές που αναβλύζουν ζεστό νερό αλλά για ρήγματα μέσα σε βράχους μέσα από τα οποία βγαίνει ζεστός αέρας. Έχεις πάθει σοκ; Και με το δίκιο σου. Και πού να σου πω ότι είναι και τα μοναδικά του είδους τους στην Ευρώπη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης 👉 Απόδραση στα ατμοσφαιρικά Ιωάννινα

Φύγαμε για Αμάραντο λοιπόν!

Όλα ξεκίνησαν μια βαρετή Τετάρτη στο γραφείο, όταν ΠΡΟΦΑΝΩΣ σαν κάθε λογικός ταξιδευτής, χάζευα στο google maps χωριουδάκια και αξιοθέατα και εκεί κοντά στην Κόνιτσα έπεσα πάνω στα Ιαματικά Λουτρά Αμάραντου. Η επόμενη κίνηση ήταν αναζητήσω καταλύματα και μερικές βδομάδες αργότερα, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, οδηγούσαμε προς τον Αμάραντο.

Το χωριό του Αμάραντου βρίσκεται στα Ελληνοαλβανικά σύνορα σε υψόμετρο 1,100 μέτρων, περίπου μισή ώρα έξω από την Κόνιτσα. Η διαδρομή είναι πανέμορφη, μέσα στο πράσινο και την ηρεμία των βουνών μας και οι δρόμοι σε σχετικά πολύ καλή κατάσταση.

Φτάνοντας στο χωριό, μπορείς να κάνεις μια βόλτα και να το εξερευνήσεις αλλά σε προειδοποιώ ότι είναι σχεδόν έρημο. Υπάρχει ένα καφενείο για να κάνεις μια στάση, αλλά that’s about it, τουλάχιστον την περίοδο που το πετύχαμε εμείς στα τέλη του Οκτωβρίου.

Συνεχίζοντας την διαδρομή και περίπου ένα δεκάλεπτο πιο μετά, θα φτάσεις στον Οικισμό των Ατμόλουτρων Αμαράντου, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 1260μ. Αποτελείται από μια όμορφη Πλατεία, μερικούς ξενώνες, κάποια μαγαζιά για φαγητό και καφέ και φυσικά τα Ατμόλουτρα.

Η υπέροχη θέα και το πόσο ήρεμος και κοντά στη φύση θα νιώσεις, είναι κάτι που δεν μπορώ να σου περιγράψω με λόγια. Όταν πας θα με καταλάβεις.

Πού να μείνεις

Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε στο συγκρότημα Konitsa Thermal Center. Αποτελείται από τα «Ατμόλουτρα Αμαράντου» τον παραδοσιακό ξενώνα «Σάλβια»  και εστιατόριο «Το Πέτρινο» .Τα δωμάτια ήταν πολύ καθαρά, οικονομικά και με φοβερή θέα, ενώ ο ιδιοκτήτης κ. Ζιάκος αλλά και όσοι εργάζονταν, τόσο στον ξενώνα όσο και στο εστιατόριο ήταν φιλόξενοι και χαμογελαστοί συνέχεια, οπότε σου το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Το μέρος είναι πόλος έλξης πεζοπόρων και ορειβατών, και φυσικά επισκεπτών των ατμόλουτρων, οπότε τα Σαββατοκύριακα υπάρχει αρκετή ζωή στον οικισμό. Μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου στην φύση που τον περιβάλλει και αν έχεις καλά παπούτσια και όρεξη, μπορείς να ακολουθήσεις μία όμορφη ορειβατική διαδρομή προς την κορυφή Κάμενικ (2042 μ.) του Γράμμου. Η διαδρομή έχει μήκος 9 χιλιόμετρα περίπου και το μεγαλύτερο μέρος κινείται ανάμεσα σε λιβάδια και τις δασωμένες πλαγιές του βουνού. Η θέση της κορυφής έπαιξε σημαντικό ρόλο την εποχή του εμφυλίου πολέμου, και εκεί διεξήχθησαν ορισμένες από τις πιο φονικές μάχες εκείνης της περιόδου.

Πού να φας

Στον οικισμό δοκιμάσαμε το εστιατόριο «Το Πέτρινο» αλλά και το εστιατόριο του Chalet Ziakos και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι με τις παραδοσιακές γεύσεις που μας πρόσφεραν!

👉 Εξόρμηση στην Κόνιτσα και τις γύρω περιοχές

Ώρα για ατμόλουτρα

Ας εξηγήσουμε λίγο, το τι ακριβώς είναι τα ατμόλουτρα γιατί η λέξη αυτή ίσως δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις και προσδοκίες.

Λειτουργούν με τη φυσική χρήση θερμού αέρα που διοχετεύεται από το εσωτερικό της γης καθιστώντας τα έτσι τα μοναδικά ατμοθεραπευτήρια στο είδος τους στην Ευρώπη.Η θερμοκρασία μέσα στα δωμάτια κυμαίνεται από 33-38 °C ενώ η υγρασία ανάλογα με το βαθμό ανάμιξης με τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι 97-100%.

Οπότε ουσιαστικά φαντάσου έναν χώρο στον οποίο μπορείς να κάνεις σάουνα και παράλληλα να απολαύσεις όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του θερμού αέρα που έρχεται από τη γη. Τα ατμόλουτρα είναι ιδανικά για άτομα που πάσχουν από δερματικές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, ρευματοπάθειες και τόσα ακόμα!

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό, περίπου 5λεπτά με τα πόδια. Μπορείς να πας περπατώντας είτε με το όχημά σου. Εμείς είδαμε αρκετό κόσμο που κυκλοφορούσε από και προς τα ατμόλουτρα με τα μπουρνουζάκια και τις παντοφλίτσες τους, οπότε feel free να φέρεις και τα δικά σου!

Τα ατμόλουτρα αποτελούνται από δυο δωμάτια χωρητικότητας 2 ατόμων το καθένα μαζί με το μπάνιο τους και από έναν μεγαλύτερο χώρο που χωράει μέχρι 20 άτομα. Μπαίνοντας στον προθάλαμο, βγάλαμε τα ρούχα μας, βάλαμε τα μαγιω μας και μπήκαμε στο δωμάτιο όπου και παραμείναμε για περίπου 30 λεπτά, ιδρώνοντας και απολαμβάνοντας τη φύση από το παράθυρο μας. Βγαίνοντας νιώσαμε ανανεωμένοι και με το πιο απαλό δέρμα εβερ!

Η αλήθεια είναι πως οι φιλότιμες προσπάθειες των ντόπιων η αγάπη που έχουν για τον τόπο τους και τα ατμόλουτρα πρέπει να συνδυαστούν με πολλές βελτιώσεις στον χώρο των εγκαταστάσεων. Η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική, μπορεί να γίνει και συνολικά καλύτερη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δεις και αυτό τον σύνδεσμο

Εβίτα.